Recent Posts

Archive

Tags

Хора vs. Кучета - Разлики при храненето и често допускани грешки

Едно от често срещатните, не толкова позитивни, човешки качества е да гледаме всичко от нашата собствена камбанария. Вярваме, че това, което е добро за нас е добро и за околните. Оказва се, че много хора се отнасят така не само с други хора, но и с домашните си любимци. Ако и вие го правите - прочетете следващите редове и взмете нужните мерки. Защото понякога можем да навредим, когато се опитваме да помогнем.


В тази статия ще ви представим някои от често срещаните грешки при храненето на домашните ни любимци (в случая кучетата). За жалост голяма част от тях са породени именно от неразбирането на разликите между нас. Грешка номер 1 - Вярваме, че кучето е див хищник, който яде само месо и кокали. Това е голяма заблуда и може да доведе до непоправими последствия за домашния ни любимец. Да, кучето по природа е месоядно и определено обича месо, но трябва да знаем ,че то преди месояд е хищник. Прародителите на кучетата - вълците търсят плячка, а не почистено месо и кокали от хладилника. Плячката по своето същество е диво животно, необезкостено, непочистено и често в него се съдържат растителни фибри и въглехидрати (съставките, с които плячката се е хранила). Съветът, който можем да дадем тук е - включете въглихидрати в менюто на вашия любимец.


Грешка номер 2 - Кучето ми е веган - Звучи ли ви невероятно? За съжаление - не е. Проучвания от САЩ показват нееднозначно, че делът на хората, които изповядват веганство и се хранят с веган продукти се увеличава всяка година. Над 25% от веганите смятат, че месото не е полезно и за техните любимци и хранят кучетата си със заместващи продукти като гранули от царевица и соя. Това е напълно погрешно - не го правете.


Грешка номер 3 - Кучето и стопанинът трябва да ядат едно и също. Със сигурност имате приятели, които хранят кучето си с храна от масата.


"Останало е малко от вечерята - ще го дам на кучето".


Това е голяма грешка. Хората и кучетата имат нужда от различни храни. На първо място домашните любимци не трябва да се хранят с храни, които съдържат захар. За съжаление голяма част човешката храна е пълна със захар, дори и без да подозираме. Тази вредна (дори и за нас) съставка се съдържа в почти всички пакетирани храни, в колбасите, в хляба и сиренето. Нашият съвет е прост - никаква захар за вашето куче, а вие можете да я замените с еритритол, стевия или захар мускувадо.


Човешките вкусотии съдържащи подправки са също силно непрепоръчителни за вашето куче. Кучето Ви има нужда от две прости съставки - протеини набавени от месото и въглихидрати. Съотношението трябва да е 85% към 15% в полза на протеините.


Грешка номер 4 - Кучето само знае какво да яде - Не забравяйте два прости факта - 1. Кучето може да бъде всеядно и да изяде всичко, което му дадете, включително и неща, които вие не бихте яли - като пластмаса, мебели и други. 2. Кучешкият апетит е безграничен и това може да бъде опасно.


Какво в крайна сметка да яде Вашето куче - Няма да рекламираме хранителни марки. Просто ще ви препоръчаме да изберете качествени био храни за вашето куче, богати на протеини, но и въглехидрати. Не повтаряйте четирите грешки и ще се наслаждавате на здравословен и щастлив живот заедно.